Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μουσακάς ο Ελληνικός

Σήμερα θα σας δώσουμε την πλήρη συνταγή για την παρασκευή και την απόλαυση του Μουσακά (με όλα όσα δεν σας λένε)



Λοιπόν:

Παραδοσιακός (δύσκολος) τρόπος ή ο Μουσακάς σε τριάντα βήματα...

1. Πηγαίνουμε στον μανάβη μας, διαλέγουμε μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, κρεμμύδια, και ντομάτες
2. Πηγαίνουμε στον χασάπη μας και αγοράζουμε μοσχαρίσιο κιμά, ζητάμε να είναι διπλοκομμένος.
3. Πηγαίνουμε στο SM από όπου αγοράζουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, γάλα, βούτυρο, αλεύρι, πολτό ντομάτας, τυρί και τα απαραίτητα μυρωδικά.
4. Τα κουβαλάμε στο σπίτι.
5. Παίρνουμε ανάσα από το κουβάλημα.
6. Ανασκουμπονόμαστε
7. Πλένουμε τα λαχανικά
8. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και αλάτι για καμιά ώρα ώστε να ξεπικρίσουν
9. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια
10. Βάζουμε το μεγάλο μας τηγάνι στην φωτιά, ρίχνουμε λάδι, ρίχνουμε και άλλο λάδι, όταν κάψει (το λάδι που είπαμε) τηγανίζουμε τις πατάτες, τηγανίζουμε και τα κολοκύθια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν το πολύ λάδι.
11. Στραγγίζουμε και στίβουμε τις μελιτζάνες για να φύγει η πικρίλα.
12. Αλλάζουμε το λάδι στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις πατάτες και τα κολοκύθια και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε και αυτές σε σουρωτήρι να φύγει το πολύ λάδι.
13. Διάλειμμα για ανάσα και τζούρα καφέ.
14. Η ώρα για τα δάκρυα έχει φτάσει.
     Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε τα τρίβουμε στον τρίφτη ή τα ψιλοκόβουμε.
15. Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη που τρίψαμε τα κρεμμύδια.
16. Παίρνουμε μια κατσαρόλα που να χωράει τον κιμά που έχουμε αγοράσει και ρίχνουμε λαδάκι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τον κιμά, φρέσκια ντομάτα και το κουτάκι την ντομάτα, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε όση ώρα βράζει για να "σπάσει" ο κιμάς.
17. Όση ώρα βράζει ο κιμάς δεν καθόμαστε. Παίρνουμε ένα ταψί ικανού μεγέθους και πρώτα στρώνουμε πυκνά τις πατάτες, μετά στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες. Στην συνέχεια απλώνουμε τον κιμά που είναι πια έτοιμος και πάνω από τον κιμά στρώνουμε τα κολοκύθια και αν θέλουμε άλλη μια στρώση μελιτζάνες.
18. Έφτασε η ώρα της μπεσαμέλ
19. Μικρό διάλειμμα πχ όσο ένα τσιγάρο
20. Προθερμαίνουμε εν το μεταξύ τον φούρνο στους 180'
21. Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη του τυριού
22. Παίρνουμε ένα κατσαρόλι ακόμη, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί
23. Παίρνουμε μια πιο μεγάλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, συνεχίζουμε προσθέτοντας το ζεσταμένο γάλα κουταλιά κουταλιά και ανακατέβοντας με το σύρμα για να μην σβολιάσει, παρακολουθούμε την θερμοκρασία συνεχώς ώστε το μείγμα ούτε να σφίξει ούτε να είναι αραιό, δοκιμάζουμε (χωρίς να καούμε), προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, ξαναδοκιμάζουμε (προσέχουμε πάλι να μην καούμε) και διορθώνουμε (αν δεν το έχουμε κάνει λύσσα από το αλάτι).
24. Απλώνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί και την στρώνουμε ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
25. Προθερμαίνουμε τον φούρνο
26. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο.
27. Κάνουμε την λάντζα, δηλαδή πλένουμε το τηγάνι, τις κατσαρόλες, τα σουρωτήρια, τους τρίφτες, τα μαχαίρια, τα κουτάλια, τα πιρούνια και ότι άλλο έχουμε λερώσει.
28. Μέχρι να τα πλύνουμε (μιλάμε για καλό πλύσιμο όχι άρπα κόλλα) έχει ψηθεί και ο Μουσακάς μας.
29. Περιμένουμε περίπου 20' ώστε να δέσει, τον κόβουμε και σερβίρουμε.
30. Αν έχουμε ακόμα κουράγιο τρώμε.

Εύκολος και απολαυστικός τρόπος


1. Σηκώνουμε το τηλέφωνο και παίρνουμε στο 210 2823100
2. Δίνουμε την παραγγελία μας
3. Σε λίγα λεπτά ο άνθρωπος μας θα είναι στην πόρτα σας.

4. Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου